0183 507020 |   info@wics.nl | Helpdesk
 0183 507020 |   info@wics.nl | Helpdesk

Hoe kun je kosten besparen op het inslagproces?

Hoe kun je kosten besparen op het inslagproces?

Het is lang geleden dat logistiek dienstverleners uitsluitend met pallets werkten. In de afgelopen jaren is de gehele distributieketen fijnmaziger geworden. Levertijden worden steeds korter en leverhoeveelheden steeds kleiner. Het worden nu vaker losse stuks die men verwerkt. Waar dit eerst al duidelijk te merken was in de business to business (B2B) markt, is met de explosieve groei van webshops en de aankopen op deze platforms de vraag naar fijnmazige distributie sterk gegroeid. Deze nieuwe kleine leveringen vragen om een nieuwe manier van inslaan. Dit wordt fijnmazige inslag genoemd.

De essentie van inslag

Inslag is van één van de meest essentiële processen in het magazijn. Gaat het al mis bij de inslag, dan is dat te merken gedurende de hele logistieke operatie. Het moet vooral gezien worden als een investering in de verdere processen. Inslag is ook het punt waar de logistiek dienstverlener de artikelen kan verrijken. Denk hierbij aan het controleren of vullen van de stamdata, als afmetingen en gewichten. Vanuit de leverancier is deze data immers niet altijd even accuraat. Ook kan een magazijn regio of picklocatie worden aangegeven. Het verrijken van deze data heeft als doel om de ruimte in het magazijn zo optimaal mogelijk te benutten. 

Omgekeerde wavepick

WavekarAl jaren wordt succesvol gebruikt gemaakt van orderpicken in waves, met wavekarren. Wavepicking is eerder beschreven in de blog over de 6 orderpick technieken. Bij het wavepicken worden meerdere orders samengevoegd in een batch. Het voordeel hiervan is dat een orderpicker voor meerdere orders, maar één keer op de locatie van de artikelen hoeft te picken. Inmiddels gaat deze strategie ook meer en meer gebruikt worden bij de inslag en opslag.

Fijnmazige inslag lijkt sterk op een omgekeerde wavepick. Benodigd zijn, net als bij wavepicking, wavekarren (zie het voorbeeld hiernaast). Bij fijnmazige inslag worden karren als speciale locatie binnen het magazijn aangemaakt, zoals er ook pick- en bulklocaties zijn. Binnen de kar bevinden zich meerdere karlocaties. Een voorwaarde voor dit type inslag is dat de karren en karlocaties scanbaar zijn. Zoals voor de meeste processen binnen het WMS, kan het ook op papier worden afgehandeld, maar het nadeel is dat daar meer tijd mee gemoeid is en dat de kans op fouten toeneemt. 

RF-scanning

Voor scannen in het WMS wordt vaak gebruik gemaakt van Radio Frequency-scanning, oftwel RF-scanning. Op de scanners worden RF-dialogen getoond, die de werknemers in het magazijn aansturen. Met het scannen blijven de goederen altijd tot op detail traceerbaar voor de interne track en trace binnen het magazijn. Ook ontstaat er inzicht in de KPI’s, zoals de gemiddelde duur voor het verwerken van een inslagregel of juist de tijd tussen het aannemen van de opdrachten in.

Vooraankondiging

Inslag begint normaalgesproken met een vooraankondiging. In een WMS is een vooraankondiging één van de meer complexe factoren. Inkoopopdrachten, ASN, paklijsten: alles kan worden gebruikt als vooraankondiging. Zeker als de opdrachtgever niet tot meer in staat is dan het aanreiken van een inkoopopdracht, is de betrouwbaarheid als controledocument niet erg hoog. Van essentieel belang is de pakbon van de leverancier. De waarden van de pakbon kunnen worden vastgelegd, zodat de opdrachtgever nog beter kan worden geïnformeerd over de kwaliteit van zijn levering ten opzichte van wat de leverancier heeft beweerd.

Het proces voor de fijnmazige inslag begint dus, hoewel niet verplicht, ook met de vooraankondiging. Als deze aanwezig is, kan er vanuit een overzicht van vooraankondigingen gekozen worden. Zo niet, dan moet er een ontvangst worden aangemaakt. Daarnaast houdt het WMS, indien dit bij het artikel is aangegeven, rekening met lotnummering en THT.

Daadwerkelijke ontvangst

Het daadwerkelijk ontvangen aantal kan afwijken van de vooraankondiging. Door het ontvangen aantal te wijzigen of te bevestigen en de karlocatie te scannen wordt er een RF-opdracht aangemaakt. Als alle goederen ontvangen zijn is het mogelijk dat er nog regels of delen van regels niet ontvangen zijn: zeker bij inkoopopdrachten is dat vaak het geval. Deze kunnen op een later tijdstip worden afgehandeld bij een nieuwe ontvangst. Na de ontvangst kunnen de artikelen worden verdeeld over de kar.

Opslagadvies

Nu zal de medewerker die de artikelen inruimt een opslagadvies krijgen. Dit kan uiteraard iemand anders zijn dan de persoon verantwoordelijk voor de inslagcontrole. De beoogde locatie wordt geadviseerd op basis van een aantal parameters. Zo kan bijvoorbeeld eerst worden gezocht naar een picklocatie, vervolgens de voorraadlocatie en vervolgens de laatst bekende locatie van het desbetreffende artikel. Met de voorwaarde dat de locatie niet gevuld mag zijn.

Afhandeling met de scanner

Het starten van een inruimwave begint met het scannen van een Kar. Door deze in de RF-dialoog te kiezen worden alle op dat moment aan deze kar toegekende wegzetopdrachten aan de gebruiker gekoppeld. Zodra de kar is bepaald worden de regels op loopvolgorde / locatievolgorde gezet. Vervolgens is een mogelijk RF-dialoog op de scanner:

Fijnmazige inslag RF dialoog

Conclusie

Fijnmazig inslaan is een opslagmethodiek die niet altijd toe te passen zal zijn, maar in bepaalde gevallen kan het een hoop tijd besparen. Door deze efficiëntieslag zullen de kosten teruglopen, terwijl de nauwkeurigheid behouden blijft. Een WMS is de basis om dergelijke processen in goede banen te leiden. 

Meer weten over de toegevoegde waarde van een WMS? Klik hier om contact op te nemen met ons.

Referenties

 • Fritom Group
 • Verhoek Europe
 • Haluco
 • De Jong Verpakking
 • AA Drink
 • Frigologix
 • A Little Lovely Company
 • Temashop
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Over WICS

WICS is een Nederlands softwarebedrijf, dat al sinds 1990 innovatieve logistieke software ontwikkelt en implementeert.

Contact

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  + 31 183 507020
 Havenstraat 32
     4251 BC Werkendam
   

Neem contact op

x

Schrijf je nu in voor onze
maandelijkse nieuwsbrief en
blijf op de hoogte van WICS!

Wij respecteren de privacy van alle gebruikers van onze site en we zorgen ervoor dat de persoonlijke informatie die u aan ons doorgeeft vertrouwelijk wordt behandeld.