0183 507020 |   info@wics.nl | Helpdesk
 0183 507020 |   info@wics.nl | Helpdesk

Webshops & cut-off times: wat eist de consument?

old clock 1

In onze eerste blog hadden we het al over Bol.com en Coolblue, die een cut-off time hebben van respectievelijk 23:00 en 23:59. Met cut-off time wordt het uiterste bestelmoment bedoeld waarop de order de volgende dag nog wordt verzonden. Dit wordt ook wel next day shipping genoemd. Maar wat wil de consument? Is dit de hoogste prioriteit van de consument? Je leest het in deze tweede blog over online koopgedrag.

Research

In een vorig artikel wordt al gesproken over het partnerprogramma CATeLOG, waar WICS Logistics aan deelneemt. Een partnerprogramma tussen grote partijen dat onderzoek doet naar innovatie binnen de logistiek.  Ook de vraag van de consument op het gebied van cut-off times is onderzocht. Er blijkt maar een klein deel van de online shoppers in Nederland een cut-off time van 22:30 of later te eisen, namelijk 6%. Wanneer een webshop al tot een besteldtijd van 22:00 volgende dag verzending aanbiedt, zou de focus naar onze mening niet op een nog latere cut-off time moeten liggen. Een cut-off time van 22:00 is zeker aan te raden, omdat 15% van de shoppers dit wenst en die wil je niet mislopen. Míts dit uiteraard haalbaar is. We zien ook door de jaren heen steeds latere 'sluitingstijden' komen bij webshops, zoals af te lezen is in de onderstaande grafiek. 

Order cutoff tijden

Hoe doen andere landen het?

Een cut-off time van 22:00 is echter voor weinig webshops haalbaar. Het vereist een enorme logistieke uitdaging. Wanneer gekeken wordt naar het buitenland, is ook te zien dat wij met kop en schouders voorop lopen met de cut-off times. Dit is te zien in de onderstaande grafiek. Next-day shipping na 21:00 komt in de UK en Duitsland slechts bij uitzondering voor. De meest gangbare tijd waarop webshops orders de volgende dag nog verzenden is 14:00. Waarom verwachten we hier wel een cut-off time van 22:00? Is het wellicht een self-fulfilling prophecy? Dus: hoe later de leidende webshops(Bol.com & Coolblue) hun cut-off time stellen, hoe meer consumenten dit ook verwachten - ook van andere webshops. In andere landen wordt dit immers niet verwacht van webshops. Voor kleinere webshops liggen er genoeg kansen buiten de uiterste besteltijd voor next-day shipping. Dit vindt de consument namelijk niet het belangrijkst. 

Order cutoff tijden internationaal

Wát vindt de consument het belangrijkst?

Ten eerste wil de consument gemak. De consument wil niet een dagdeel thuisblijven voor een pakketje. Stel je voor dat een consument iets op maandag besteld en alleen woensdagochtend tussen 9 en 11 uur thuis is. Heeft de consument dan iets aan next-day shipping of zelfs same-day shipping? Nee. De consument wil het pakketje in dat tijdvak bezorgd hebben. En mocht de consument dan om onvoorziene omstandigheden toch niet thuis zijn, wil hij het pakketje wel bij een webshop afhaalpunt ophalen. Dit vereist echter een goede integratie met de vervoeder(s). WICS Logistics werkt bijvoorbeeld met Paazl, dat de vervoerdersmodule binnen het WICS Warehouse Management System integreert. Zo kun je kiezen tussen verschillende vervoerders en biedt deze samenwerking ook verschillende opties voor de consument.

Daarnaast, zo blijkt uit het onderzoek, wil de Nederlandse online shopper (hoe kan het ook anders) vooral lage verzendkosten. We blijven immers Nederlanders en altijd op zoek naar voordeel. Dat een combinatie van deze twee opties ook voordeel kunnen bieden voor je webshop, lees je in de blog van volgende week. Daar wordt verder ingegaan op het bezorgproces.

Meer weten? Neem contact op met ons.

 

Deel dit artikel op social media:

Referenties

 • Fritom Group
 • Verhoek Europe
 • Haluco
 • De Jong Verpakking
 • AA Drink
 • Frigologix
 • A Little Lovely Company
 • Temashop
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Over WICS

WICS is een Nederlands softwarebedrijf, dat al sinds 1990 innovatieve logistieke software ontwikkelt en implementeert.

Contact

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  + 31 183 507020
 Havenstraat 32
     4251 BC Werkendam
   

Neem contact op

x

Schrijf je nu in voor onze
maandelijkse nieuwsbrief en
blijf op de hoogte van WICS!

Wij respecteren de privacy van alle gebruikers van onze site en we zorgen ervoor dat de persoonlijke informatie die u aan ons doorgeeft vertrouwelijk wordt behandeld.